Catina sau Hippophae rhamnoides este o planta originara din China si unele parti ale Europei, careia i se atribuie multe intrebuintari, fiind folosita de sute de ani. Supranumita si fructul sfant al Himalayei, proprietatile si beneficiile catinei sunt multe, planta continand atat compusi medicinali, cat si nutritivi.
Absolut toate componentele catinei – seminte, flori, frunze si fructe – se pot folosi pentru ceaiuri, uleiuri esentiale, produse cosmetice si diverse concentrate care se utilizeaza in tratarea unei varietati de afectiuni. Produsele rezultate se pot aplica topic sau se pot ingera.
Proprietatile si beneficiile catinei
De exemplu, semintele si frunzele sunt in mod particular bogate in quercitina, un bioflavonoid care are efecte benefice dovedite asupra reglarii tensiunii arteriale si reducerii riscului aparitiei bolilor de inima. Tot semintele si frunzele de catina mai sunt folosite si in produse care trateaza artrita, guta si ulcerele gastrointestinale.
Un alt exemplu este legat de fructele de catina, bogate in potasiu, fosfor, magneziu, calciu, acid folic, biotina si vitaminele E, C, B1, B2 si B6. Acestea se folosesc pentru a preveni infectiile si pentru a incetini procesului de imbatranire.
Dovezile stiintifice in privinta efectelor benefice ale catinei provin mai ales din studii efectuate pe animale. Desi inca nu exista un numar mare de studii facute pe oameni, foarte multe persoane au simtit pe pielea lor o imbunatatire a starii de sanatate si un aport nutritiv marit atunci cand au consumat sau folosit catina in diverse forme.
Planta este un remediu popular atat in medicina traditionala chineza, cat si in cea indiana Ayurveda.
Indiciile arata ca aceasta planta poate inlatura efectele produse de radicalii liberi. De asemenea, poate fi folosita pentru a intari sistemul imunitar si pentru a preveni infectiile, pentru a imbunatati vederea si pentru a ameliora problemele cauzate de ochii uscati, pentru a trata afectiuni ale stomacului si intestinelor, pentru a preveni bolile vasculare, a imbunatati simptomele cauzate de ciroza, astm, raceli si pneumonie.
Catina are beneficii si asupra pielii
Catina se foloseste ca ingredient in produse cosmetice naturale, cum sunt cremele cu protectie solara (SPF) si anti-aging, dar si pentru o varietate de alte probleme ale pielii, precum: acnee, piele uscata, arsuri solare, degeraturi si afectiuni cauzate de radiatii. In ceea ce priveste dermatita atopica, exista cercetari din care reiese clar faptul ca folosirea catinei este indicata.
De asemenea, roseola infantum, o infectie virala contagioasa a pielii, denumita si exantemul subit sau a sasea boala a copilariei, poate fi ameliorata folosind produse bio pe baza de catina.
Testele de laborator au demonstrat ca uleiul de catina ajuta la stimularea regenerarii pielii si la vindecarea mai rapida a ranilor si taieturilor, datorita continutului de acizi grasi esentiali omega-7 si omega-3. Intr-un studiu de sapte saptamani efectuat pe un esantion de 11 persoane tinere, s-a constatat ca aplicarea unui amestec din ulei de catina si apa direct pe piele ajuta la imbunatatirea elasticitatii tenului.
Avand in vedere ca aceasta planta este folosita in medicina traditionala de mii de ani, dovedindu-si proprietatile si beneficiile, merita sa ii fie acordata o sansa de catre toti cei care sufera de una dintre afectiunile mentionate anterior.
In ceea ce priveste administrarea, atat a tratamentelor topice, cat si a celor orale pe baza de catina, doza recomandata depinde de mai multi factori, precum starea de sanatate si varsta utilizatorului. Chiar daca acestea sunt produse bio, acest lucru nu inseamna ca pot fi folosite in cantitati necontrolate. Cei care folosesc astfel de tratamente trebuie sa se asigure ca respecta intocmai instructiunile de pe eticheta, dar si sfaturile specialistilor in domeniu.