Lintea: proprietati si beneficii

linte eco

Considerata o leguma „biblica”, lintea este un aliment de baza in dieta celor care prefera sa se hraneasca sanatos. De altfel, acum, lintea a ajuns sa fie considerata nu doar un aliment fabulos, ci si un remediu eficient care contribuie in mod optim la mentinerea sanatatii intregului organism.

Lintea nu este o leguma cu istoric recent in Europa sau in lume, potentialul sau urias in alimentatie a fost apreciat la curtea faraonilor egipteni si, desi a fost cultivata in cele mai vechi timpuri de asirieni, in gradinile suspendate din Babilon si in Grecia antica, in mod cert, originile sale se afla in Orientul Mijlociu. De-a lungul timpului, in Grecia antica si, mai recent, chiar si pe la noi, lintea a fost considerata mancarea saracilor, insa, in prezent, nu exista niciun dubiu: lintea este alimentul celor care vor sa se hraneasca sanatos.

Tipuri de linte

Este necesar sa mentionam ca in prezent se cultiva mai multe soiuri de linte, diferenta dintre acestea fiind legata de culoare, continutul de fibre, timp de fierbere si textura preparatului pregatit.

  • linte rosie: pentru ca prin fierbere isi pierde textura, este foarte potrivita pentru supa crema si piureruri. Fierbe foarte repede – 20 de minute. Se digera usor si nu produce la fel de multe gaze, precum lintea verde sau cea maro. Gustul sau este dulceag;

  • linte verde: dimensiunea acestui soi de linte este variata. Fierbe in aproximativ 30 de minute si isi pastreaza forma, acest aspect facand-o potrivita pentru salate, pilaf sau tocanite;

  • linte maro: fierbe mai greu decat toate celelalte soiuri, insa isi mentine forma bine;

  • lintea Galbena: este potrivita pentru supa-crema, tocanita sau ciorba scazuta;

  • linte neagra (Beluga): in timpul fierberii isi pastreaza forma si poate fi foarte potrivita pentru salate. Gustul sau seamna cu al nucii.

De ce este lintea considerata un aliment sanatos? In mod cert, este o intrebare pertinenta care va poate veni in minte. Pana la urma, ce are lintea atat de spectaculos incat este considerata un aliment “minune”? De ce este lintea considerata un aliment sanatos?

pret linte bio

Lintea are un continut nutritional fabulos!

In topul vegetalelor cu un continut semnificativ de proteine (25g/ 100 g linte), lintea ocupa al treilea loc, cele doua pozitii din fata sa fiind ocupate de canepa si soia. De asemenea, lintea contine fibre solubile si insolubile. Este o sursa importanta de minerale (mangan, fier, fosfor, cupru, potasiu, magneziu, zinc) si antioxidanti, complexul de vitamine B, vitamina A, vitamina K, taninuri si fitonutrienti. Pe de alta parte, procentul de grasimi din linte este mic (aproximativ 0,4 g/100g linte) si nu contine colesterol.

Lintea ofera importante beneficii pentru sanatatea umana!

Sustine sanatatea inimii

Avand un continut bogat in fibre, lintea contribuie la reducerea colesterolului si a trigliceidelor si la prevenirea bolilor sistemului cardiovascular. Pe de alta parte, colesterolul bun reduce riscul de atac de cord sau accident vascular.

Mai mult, continutul redus de sodiu din linte determina un nivel sanatos al presiunii arteriale. Magneziul si potasiul pe care lintea le contine au un rol important pentru imbunatatirea circulatiei sangvine.

De asemenea, consumul de linte contribuie la reducerea tensiunii arteriale. Spuneam anterior ca lintea contine proteine. Acest aspect este deosebit de important pentru cei care o consuma frecvent, pentru ca proteinele blocheaza o enzima care constricta vasele de sange, in consecinta, crescand tensiunea arteriala.

Este importanta pentru sistemul digestiv

Fibrele continute de linte contribuie la reglarea tranzitului intestinal:

  • fibrele solubile absorb apa din organism, legandu-se de acizii grasi. In acest context se va forma o substanta cu aspect de gelatina care contribuie la mentinerea scaunelor moi;

  • fibrele insolubile contribuie la combaterea constipatiei, prin faptul ca susutin peristaltismul intestinal.

200 de grame de linte asigura organismului uman 16 grame de fibre pe zi – o cantitate semnificativa, avand in vedere ca necesarul de fibre zilnic pentru femei este de 20-25 g, iar pentru barbati de 30-38 g.

Diminueaza riscul de cancer

Lintea are proprietati anticancerigene insemnate, prin faptul ca este bogata in fitochimicale, vitamine si minerale, fibre dietetice. Exista studii care sustin ca femeile care consuma linte de doua ori pe saptamana, au un risc cu 24% mai mic de a face cancer, iar la barbatii care includ in dieta saptamanal cel putin trei portii de linte riscul de a face cancer de prostata se diminueaza cu 52%.

Alte proprietati importante ale lintei le includ pe urmatoarele:

  • este importanta pentru echilibrarea pH-ului in organism, fiind o sursa importanta de proteine alcaline;

  • contribuie eficient la reglarea zaharului in sange, avand un continut semnificativ de fibre solubile;

  • este utila in dietele de slabit, fiind un aliment foarte satios;

  • contribuie la consolidarea sistemului imunitar, prin continutul important de fier, fosfor si magneziu.

In concluzie, cu atat de multe avantaje pentru sanatate, lintea nu trebuie sa lipseasca din dieta. Este usor de preparat si are un gust bun. Prin urmare, nu exista niciun motiv care sa va scuze in situatia in care nu ii acordati atentia pe care o merita!

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *