Cand spui Shatavari, spui remediu ayurvedic pentru sanatatea aparatului reproducator feminin si masculin. Bazandu-se pe o formula traditionala folosita de secole, pudra din radacina de shatavari (asparagus racemosus) este utila si in lupta cu infertilitatea, dar si in problemele digestive sau renale. Shatavari este cunoscut in toata lumea si sub denumirea de asparagus salbatic. Componentele farmacologice cheie ale sale sunt saponinele steroidiene, mucilagiul si alcaloizii.
Ajutor pentru sporirea fertilitatii
În India exista o vorba celebra: “femeia care ia Shatavari poate tine 100 de soti”. Aceasta zicala scoate in evidenta puterea acestui tonic pentru frumusetea feminina, dar si pentru sanatatea organelor genitale si pentru fertilitate.
In tratarea diverselor afectiuni, dar si pentru profilaxie, se utilizează 1-2 lingurițe de pulbere pe zi, amestecate cu apa plata sau adaugate in smoothi-uri sau sucuri de fructe și legume, dupa gustul si preferintele fiecaruia.
Ajutor pentru femeile gravide sau lăuze
Shatavari pulbere aduce mai multe beneficii pentru sanatatea femeilor, atat inainte, cat si in timpul sau dupa perioada sarcinii:
-
regleaza ciclul menstrual;
-
reface echilibrul hormonal;
-
imbunatateste fertilitatea;
-
mentine sanatatea aparatului reproducator;
-
scade riscul de avort spontan;
-
este un bun tonic uterin;
-
ajuta la recuperarea de dupa nastere;
-
stimuleaza lactatia;
Pulberea de Shatavari este utila femeilor lauze nu numai datorita stimularii lactatiei, ci si pentru ca asigura adaptarea organismului la stresul mental si emotional, care apare de regula dupa nasterea unui copil. In acest fel, poate fi prevenita depresia postnatala, de care sufera foarte multe dintre femei in secolul al XXI-lea.
Ajutor si pentru barbati
Desi in lume sunt cunoscute in special beneficiile asupra sanatatii femeilor, pudra de Shatavari este la fel de indicata si in cazul barbatilor. Si pentru acestia, produsul asigura o buna hidratare a mucoaselor sexuale, intestinale, urinare si pulmonare, care sunt afectate de uscaciune, infectii, inflamatii sau chiar leziuni.
Datorita continutului ridicat in proteine, glucide, lipide, celuloza, vitaminele B1, B2, C, PP, dar si a unor minerale precum calciu, magneziu, fosfor, sodiu, sulf si clor, este un adevarat vitaminizant pentru organism, fiind recomandat in cazuri de oboseala, dar si in tulburarile depresiv-anxioase. In acelasi timp, creste imunitatea organismului, ajutandu-l sa faca fata infectiilor provocate de bacterii sau virusuri. Pentru multi oameni, shatavari este si un bun ajutor in caz de hiperaciditate, ulcer gastric sau diaree.
Asadar, se recomanda administrarea pulberei de shatavari in diverse afectiuni, dar si in preventia acestora. Daca in cazul femeilor sunt dovedite efectele care ajuta la tratarea sindromului premenstrual, pentru reglarea cantitatii de sange care se elimina in exces, la barbati sunt protejate organele genitale de infectii, fiind si un afrodiziac natural.
Tot pentru femei, pulberea de shatavari functioneaza si in menopauza, atunci cand apar diverse probleme grave, precum epuizarea, anemia sau astenia.
Radacina de asparagus este foarte utilizata si in bucatarie, atat in stare cruda cat si fiarta. Din decoctul ramurilor sale se prepara suc, tinctura si sirop.