Desi exista peste 2.000 de soiuri de astragalus in toata lumea, cel din China a fost si este cel mai studiat pentru efectele sale in aria medicala. In China, planta este utilizata intr-un mod traditional, dar si intr-un cadru medical modern. De exemplu, in mai multe studii clinice, injectarea intravenoasa a unui extract standardizat de astragal a fost eficienta ca tratament de sustinere (adjuvant) pentru mai multe probleme de sanatate, precum cancer, diverse probleme cardiace sau hepatice, traume abdominale severe, tuberculoza, anemie aplastica.
Pe piata, astragalusul este cel mai adesea prezent sub forma de pulbere de radacina, extracte solide sau tincturi nestandardizate.
Beneficiile astragalusului
Cele mai importante beneficii ale astragalusului, pe care este recomandat sa le aveti in vedere, le includ pe urmatoarele:
-
tulburari ale tractului respirator: in medicina traditionala chineza, radacina de astragalus este utilizata in multe preparate pentru prevenirea infectiilor respiratorii, fie ca sunt virale sau microbiene. In principiu, planta este utilizata pentru a trata rinita alergica, bronsita cronica, gripa si racelile frecvente;
-
tonic general: unele preparate care contin astragalus se adreseaza stimularii sistemului imunitar al persoanelor slabite de boli sau pur si simplu persoanelor imbatranite sau obosite;
-
stimuleaza functiile inimii: de asemenea, astragalusul se recomanda pentru lipsa tonusului, oboselii, convalescentilor, bolnavilor cronici, femeilor cu depresie postpartum, persoanelor in varsta etc;
Testele la animale si datele clinice preliminare indica faptul ca planta activeaza productia de celule ale sistemului imunitar la subiectii sanatosi.
Precautii in cazul utilizarii astragalusului
In cazul in care consumati astragalus, este necesar sa stiti ca aportul prelungit de doze mari (peste 28 g pe zi) poate avea un efect imunosupresor. Cele mai multe opinii sustin ca astragalusul este foarte util de consumat pentru prevenire si nu atat pentru tratarea afectiunilor.
Contraindicatii
Deoarece astragalusul stimuleaza functia imunitara, persoanele cu boli autoimune, precum si cei care tocmai au primit un transplant, ar trebui sa evite administrarea acestuia. De asemenea, nu exista date toxicologice suficiente pentru a recomanda astragalus femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.
Efectele secundare sunt rare si de obicei limitate la tulburari gastro-intestinale usoare sau reactii alergice usoare.
Interactiunile astragalusului de care trebuie sa tineti cont, includ:
-
cu plante sau suplimente alimentare: teoretic, efectele astragalusului s-ar putea adauga la cele ale plantelor sau suplimentelor alimentare care cresc imunitatea organismului uman;
-
cu medicamente: efectele astragalusului s-ar putea opune celor ale imunosupresoarelor;
Nu in ultimul rand, consumul nu presupune un efort deosebit, pudra de astragalus, de exemplu, putand fi adaugata in mancare sau in sucuri naturale, gustul sau fiind foarte bun.