Cunoscut si utilizat de catre civilizatiile asiatice de mii de ani, ceaiul verde continua sa fie utilizat din mai multe motive. Este o bautura racoritoare savuroasa, un remediu cu rezultate excelente si un ingredient cosmetic foarte eficient. Cercetari stiintifice recente au evidentiat proprietatile sale terapeutice legate, in special, de continutul bogat in polifenoli, actiunea antioxidanta si cofeina.
Ceaiul verde a fost o parte fundamentala a medicinei traditionale asiatice, in general, si a medicinei chineze in special. A fost folosit pentru proprietatile sale stimulatoare, dar si pentru actiunea sa eficienta impotriva infectiilor digestive. Cofeina pe care o contine este eficienta pentru lupta impotriva migrenelor. De asemenea, actiunea sa diuretica este cunoscuta din cele mai vechi timpuri. Cu toate acestea, nu este recomandat in sarcina, alaptare, insomnie si pentru probleme urinare.
Ceaiul verde ofera beneficii semnificative pentru organism – atat atunci cand este utilizat pentru uz intern, cat si cand este utilizat pentru uz extern
In ceea ce priveste cele mai importante efecte ale sale, le puteti avea in vedere pe urmatoarele:
-
este un stimulent apreciat, fiind recunoscute efectele sale impotriva oboselii;
-
poate ajuta la pierderea in greutate, fiind inclus in tratamente impotriva obezitatii si scaderea nivelului de colesterol;
-
este un antioxidant apreciat;
-
are un efect hipoglicemiant, fiind un antidiabetic eficient;
-
stimuleaza sistemul imunitar, previne gripa si racelile;
-
lupta impotriva imbatranirii si a tulburarilor cognitive;
-
are o actiune preventiva impotriva bolilor cardiovasculare, a cancerului si a tulburarilor hepatice;
-
isi dovedeste beneficiile inclusiv in prevenirea cariilor si infectiilor orale;
-
favorizeaza pierderea in greutate, in special in cazul tratamentelor pentru obezitate, si reduce nivelul colesterolului, gratie actiunii antioxidante a polifenolilor;
-
antioxidantii pe care ii contine se opun, de asemenea, agentilor responsabili de boala Alzheimer.
Compozitia ceaiului verde
Frunzele tinere si mugurii de ceai verde sunt folositi in medicina pe baza de plante, deoarece ofera o concentratie mai mare de substante active. Este util sa stiti ca un alt ceai pe care, probabil, il consumati deja, cel negru, se obtine prin fermentarea acestor parti.
In ceea ce priveste substantele active este bine sa stiti ca in compozititia acestui ceai miraculos intra: xantine, cofeina (1 – 5%), teobromina, polifenoli (aproximativ 30%), flavonoide (inclusiv quercetina si catehine), vitaminele C, B1, B2 si K (ceaiul verde este bogat in vitamina K, ceea ce inseamna ca favorizeaza coagularea).
Utilizarea si dozarea ceaiului verde
In comert veti gasi de la frunze intregi uscate, la pliculete si ceai solubil. Ceaiul verde este disponibil si sub forma de extracte si capsule, insa cand le administrati este esential sa respectati dozele prescrise.
Ca parte a unei diete de slabit, infuziile de ceai verde trebuie consumate zilnic, deoarece actiunea ingredientelor sale active nu depaseste douazeci si patru de ore. Este recomandat sa fie consumate cu o jumatate de ora inainte de mese, pentru a-si optimiza actiunea de suprimare a poftei de mancare si pentru a i se limita efectele asupra absorbtiei fierului.
Pentru a beneficia la maximum de toate beneficiile ceaiului verde, se recomanda consumul acestuia in cantitatile recomandate.