De-a lungul anilor, au fost efectuate numeroase studii si cercetari care au atestat efectele benefice pe care uleiul de masline le are asupra sanatatii, motiv pentru care din ce in ce mai multe persoane au ales deja sa il consume periodic, integrandu-l in diferite retete. Uleiul de masline este impartit in trei clase, anume rafinat, virgin si ulei de masline extra-virgin. Dintre aceste trei tipuri, uleiul de masline extra-virgin are cele mai multe beneficii pentru sanatate.
Uleiul de masline are proprietati antioxidante
Proprietatile antioxidante ale uleiului de masline provin, printre altele, din compusii fenolici. Doi dintre acesti compusi sunt hidroxitirosolul și oleuropeina. Consumul regulat de ulei de masline, in special extra-virgin, contribuie la reducerea stresului oxidativ din organism si a efectelor cauzate de radicalii liberi.
Antioxidantii din componenta uleiului de masline extravirgin lupta impotriva radicalilor liberi care sunt implicati in procesul de imbatranire si de aparitie a anumitor boli cronice, acest tip de ulei avand potential ridicat de a preveni anumite boli. Consumul regulat de ulei de masline contribuie in egala masura la prevenirea efectelor imbatranirii, avand impact pozitiv in mineralizarea oaselor si deci in prevenirea osteoporozei.
Uleiul de masline promoveaza sanatatea inimii
Uleiul de masline BIO este o sursa importanta de antioxidanti si ajuta la mentinerea unui nivel sanatos de colesterol si la reducerea tensiunii arteriale, promovand sanatatea vaselor de sange. Colesterolul rau din sange reprezinta un factor de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare, iar uleiul de masline este asociat cu imbunatatirea sanatatii inimii prin prisma faptului ca regleaza nivelul de colesterol. Tot in ceea ce priveste beneficiile pentru inima, uleiul de masline previne declansarea atacului vascular cerebral si a infarctului miocardic pentru ca actioneaza in curatarea arterelor.
Uleiul de masline BIO are un continut ridicat de grasimi sanatoase
O dieta bogata in grasimi saturate, cum ar fi consumul excesiv de carne grasa, este daunatoare pentru sanatate si creste riscul de aparitie a unor boli cardiovasculare. In schimb, uleiul de masline are un continut mare de grasimi sanatoase, ceea ce reduce riscul de aparitie a unor boli. Uleiul de masline contine acizi grasi mononesaturati, care sunt considerati grasimi alimentare sanatoase.
Pentru ca este o sursa de grasimi mononesaturate sanatoase, uleiul de masline extravirgin este ideal pentru o dieta nutritiva. Aceste grasimi scad nivelul colesterolului, iar acidul oleic – acidul gras predominant din uleiul de masline – este benefic impotriva inflamatiilor. Expertii in nutritie recomanda inlocuirea alimentelor grase (cum sunt margarina si unul) cu alimente bogate in grasimi sanatoase, pentru o dieta echilibrata si mai ales, sanatoasa. Cu alte cuvinte, uleiul de masline contine grasimi, insa grasimi bune, contribuind la reglarea echilibrului dintre grasimile saturate si cele nesaturate.
Proprietatile antiinflamatorii ale uleiului de masline previn anumite boli
Unul dintre beneficiile principale ale uleiului de masline asupra sanatatii este potentialul de a reduce inflamatiile. Mai multe boli, printre care si diabetul de tip 2 si Alzheimer, pot fi declansate dintr-un cumul de factori, intre care si inflamatia cronica. Inflamatiile cronice produc efecte negative in corp si pot fi prevenite printr-un stil de viata sanatos.
Uleiul de masline BIO este un bun agent antiinflamator natural, datorita continutului de acid oleic si de oleocantal. Acesta din urma are un puternic efect antiinflamator, functionand in mod similar cu una dintre cele mai cunoscute substante antiinflamatorii, anume ibuprofenul. Exista cercetari potrivit carora aproximativ 3 linguri de ulei de masline extra-virgin actioneaza in mod asemanator cu 10% din doza de ibuprofen recomandata unui adult pentru reducerea durerii.
Uleiul de masline ajuta la pierderea kilogramelor in plus
Multe persoane inlocuiesc uleiul de floarea soarelui cu uleiul de masline in preparate precum salate, supe sau paste. Avand un continut ridicat de acizi grasi mononesaturati, contribuie la pierderea kilogramelor in plus prin oferirea unei senzatii de satietate. Intr-adevar, uleiul de masline are multe calorii, insa este o sursa sanatoasa de grasimi si consumat in cantitati moderate nu are decat beneficii pentru sanatate.
Uleiul de masline contine antioxidanti cu proprietati anticancerigene
Desi niciun aliment nu are capacitatea de a preveni cancerul, uleiul de masline pare sa aiba efecte benefice in scaderea riscului de dezvoltare a acestei boli, intrucat anumite componente ale sale au proprietati anticancerigene (inclusiv acidul oleic).
Toata lumea stie deja ca dieta mediteraneana are la baza consumul de ulei de masline, iar unele cercetari au aratat ca riscul de cancer este mai mic in tarile mediteraneene. Acest lucru poate fi asociat si consumului de ulei de masline, tinand cont de faptul ca antioxidantii din componenta sa actioneaza impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. De altfel, uleiul de masline s-a dovedit a fi eficient impotriva bacteriei Helicobacter pylori, aceasta fiind o bacterie ce poate provoca boli grave, inclusiv cancer la stomac.
Uleiul de masline sustine functiile creierului si protejeaza memoria
Stresul oxidativ este implicat in evolutia bolilor neurodegenerative, printre care si Alzheimer, una dintre cele mai frecvente boli din aceasta categorie. Prin continutul de oleocantal, uleiul de masline extra-virgin are potentialul de a contracara acest efect si de a preveni acumularea de beta-amiloide in anumite celule din creier, asociate cu boala Alzheimer. De altfel, prin continutul de grasimi sanatoase monosaturate, uleiul de masline contribuie la prevenirea declinului mental.
Acestea sunt cateva dintre cele mai importante beneficii ale uleiului de masline pentru sanatate. Continutul ridicat de substante nutritive, proprietatile antiinflamatorii si antibacteriene, continutul de vitamine (A, D, K si E) sunt motivele principale pentru care oricine ar trebui sa introduca uleiul de masline in alimentatia sa.