Kombucha este o băutură fermentată, ușor alcoolică, ușor spumantă, dulce, preparată din ceai negru sau verde. Este frecvent consumată pentru beneficiile sale pentru sănătate. Practic, aşa cum am explicat şi la descrierea produselor noastre, “Kombucha este o colonie de bacterii care se dezvoltă în infuzia de ceai. Aceste bacterii transformă zaharul în acizi organici şi în dioxid de carbon natural, rezultând o băutură carbogazoasă naturală şi foarte sănătoasă.”
De unde provine Kombucha
Potrivit unor opinii, Kombucha provine din Manciuria, băutura fiind consumată în China în mod tradițional. Alte opinii susţin că provine din Rusia și din Europa de Est. Prin urmare, provenienţa sa este incertă. Cert este însă că azi, această băutură este îmbuteliată și vândută de diverse companii.
Odată cu creșterea popularității în țările dezvoltate, la începutul secolului al XXI – lea, vânzările de băutură Kombucha în magazinele organice au crescut. La vremea respectivă, băutura a fost prezentată ca o alternativă la bere și alte băuturi alcoolice, în restaurante și pub-uri.
Cum se produce şi ce conţine
Kombucha este produsă prin fermentarea ceaiului negru (uneori şi verde), zahăr și o colonie de bacterii și drojdii, pe care anglo-saxonii o numesc SCOBY. Populațiile microbiene din SCOBY variază. Componenta drojdiei include în general Saccharomyces cerevisiae; precum și alte specii. Componenta bacteriană include aproape întotdeauna Gluconacetobacter xylinus pentru a oxida alcoolii produși de drojdie.
Kombucha conține enzime și aminoacizi, polifenoli și alți acizi organici diferiți. Alte componente specifice includ etanol, acid glucuronic, glicerol, acid lactic, acid usnic (ingredient cunoscut şi sub denumirea dibenzofuran) și vitamina B. De asemenea, s-a constatat că are în conţinutul său şi vitamina C.
Conținutul de alcool al Kombucha este de obicei mai mic de 0,5%. Cu toate acestea, această cifră crește odată cu timpul de fermentație prelungit. Suprafermentarea generează cantități mari de acizi similari cu cei din oțet. PH-ul băuturii este de obicei de aproximativ 3,5.
Beneficii oferite de Kombucha
Nu exista studii realizate pe oameni care să demonstreze mai mult decât capacitatea sa de a ne detoxifia, de a lupta împotriva oxidării, de a ne stimula energia și de a ne întări sistemul imunitar.
Kombucha este apreciată şi pentru faptul că are virtuți care potolesc setea. Bacteriile și acizii organici pe care îi conține sunt, de asemenea, utili pentru flora intestinală și ar ajuta digestia. Kombucha conține antioxidanți, care vor neutraliza excesul de radicali liberi din organism și, prin urmare, vor lupta împotriva îmbătrânirii celulare. În cele din urmă, această băutură este un diuretic natural care ajută la eliminarea toxinelor din corp.
Pe piele, studiile au arătat că probiotice precum Kombucha reglează microbiota de pe suprafața epidermei. Acizii gluconici pe care îi conține vor ajuta astfel la eliminarea pielii moarte. Cu efectul său antioxidant recunoscut, utilizat în produsele de îngrijire a conturului feței și ochilor, Kombucha promovează reînnoirea celulară și, prin urmare, încetinește îmbătrânirea pielii.
În plus, Kombucha este recomandată și pentru pielea sensibilă. Datorită aminoacizilor de Kombucha, epiderma este intens hrănită și roșeața este redusă. În cele din urmă, vitaminele B pe care le conține redau elasticitatea pielii.
De asemenea, datorită vitaminelor și aminoacizilor pe care îi conține, are o acțiune eficientă asupra părului. În același mod în care ajută la reînnoirea celulelor pielii, va stimula creşterea firului de păr. Aplicat sub formă de mască, va reda densitatea părului și îl va face mai suplu și mai moale.
În concluzie, vă sfătuim ca atunci când alegeţi băutura kombucha, aceasta să aibă o compoziție cât mai apropiată de originea sa.