La cel putin o zi dupa spalare, parul are aspect uleios? Atunci este vorba despre par gras, care necesita o anumita ingrijire, astfel incat sa se mentina frumos si sanatos timp de mai mult timp.
Specialistii spun ca parul gras, contrar acceptiunii populare, nu este un indiciu al lipsei de igiena personala, ci are o stransa legatura cu scalpul, care produce sebum astfel incat zona sa se mentina hidratata si podoaba capilara sa straluceasca.
In unele cazuri productia de sebum poate fi exagerata, din diverse motive: tulburari hormonale, stres, spalare mult mai frecventa decat este recomandat. Vestea buna este ca scalpul poate fi echilibrat in doar cateva saptamani, cu ajutorul produselor si a anumitor obiceiuri legate de ingrijirea parului.
Produse cosmetice care ajuta
Desi sunt menite sa ajute, multe produse pentru parul gras cad in cealalta extrema: de a usca foarte tare scalpul. Iar atunci cand este asa de agresat, scalpul raspunde si produce si mai mult sebum. Astfel ca o solutie blanda, care sa actioneze delicat este una indicata. Un sampon pentru parul gras pe baza de urzica, mesteacan, lamaie sau menta sunt benefice, pentru ca regleaza productia naturala de sebum.
Un alt motiv care poate provoca ingrasarea scalpului este spalatul des pe cap. Una dintre greselile pe care oamenii le fac este aceea ca in timpul dusului zilnic sa-si spele si parul, mai ales atunci cand sesizeaza ca parul este gras. Spalatul excesiv nu face altceva decat sa stimuleze activitatea glandelor sebacee, care vor fi determinate astfel sa produca o cantitate marita de sebum, pentru a reface sebumul indepartat.
Ca masuri de preventie, sunt recomandate urmatoarele: spalarea frecventa a ustensilelor de coafat (pieptene, perie), masarea usoara a scalpului in timpul spalarii, temperatura adecvata la spalarea, uscarea si stilizarea parului.
Ce inseamna coenzima Q10
Coenzima Q10 este un puternic antioxidant produs de organismul nostru in mod natural si care se foloseste pentru inmultirea si intretinerea celulor. Este prezenta in organismul nostru in inima, ficat, rinichi si pancreas, dar productia sa scade odata cu inaintarea in varsta, astfel ca suplimentele cu coenzima Q10 sunt recomandate in special in cazul persoanelor de varsta a treia, in afectiunile cardiace sau cele neurologice.
Datorita proprietatilor sale de intinerire, coenzima Q10 este folosita si in industria frumusetii. Pielea, cel mai extins organ, este expusa agentilor daunatori, care ii aduc imbatranirea prematura, pierderea elasticitatii si subtierea. Fie ca este consumata in suplimente alimentare sau ca intra in componenta mastilor sau a balsamurilor de par, aceasta substanta ajuta circulatia la nivelul scalpului si contribuie la imbunatatirea sanatatii firului de par, pe care il ajuta sa-si dobandeasca stralucirea si frumusetea.
In privinta ritualului de ingrijire a parului gras, este necesar ca el sa contina produse special alese pentru acest tip de par. Dupa spalarea blanda, este indicata aplicarea balsamului strict pe lungimea parului si mai ales pe varfuri, fara a se atinge radacina, iar uscarea se va face cu ajutorul prosopului de bumbac.