Cum te ajută Vitamina C în diferite afecţiuni? Este utilă pentru prevenirea răcelilor comune?

Vitamina C

Despre Vitamina C s-a scris şi s-a vorbit mult şi continuă fie un subiect important, studiile în care subiectul este această vitamină importantă pentru organismul uman fiind numeroase. Renumită pentru acțiunea sa împotriva oboselii, este implicată într-un număr foarte mare de mecanisme și reacții chimice care protejează celulele contra îmbătrânirii. Combate agresiunile provocate de factori externi şi susţine sistemul imunitar.

Vitamina C face parte din categoria vitaminelor hidrosolubile, fiind eliminată prin urină atunci când este prezentă în cantități prea mari în organism.

Cele mai importante beneficii ale Vitaminei C

Vitamina C întăreşte sistemul imunitar

Sistemul imunitar oferă apărare împotriva elementelor externe care au reuşit să pătrundă în organism. Este un scut împotriva infecțiilor virale și bacteriene. Vitamina C întărește producția și reînnoirea anticorpilor care vor elimina agenții nedoriți, prevenindu-se astfel apariţia unor boli și slăbirea organismului.

Vitamina C susţine absorbția fierului

Acţiunea Vitaminei C față de fier este foarte importantă, deoarece îmbunătăţeşte absorbţia acestuia şi favorizează asimilarea lui de către membrana intestinală. Prin urmare, un aport bun de Vitamina C face posibil să se evite dezvoltarea unei deficiențe de fier. Cu toate acestea, persoanele cu hemocromatoză trebuie să se mulțumească cu aportul de bază de Vitamina C, pentru a evita agravarea situației lor.

Vitamina C susţine funcția creierului

Vitamina C este şi un element esențial pentru buna funcționare a creierului. Participă la sinteza neurotransmiţătorilor precum adrenalina, serotonina şi dopamina. Aceste molecule eliberate de neuroni sunt esenţiale şi garantează transmiterea impulsurilor nervoase. În plus, Vitamina C face posibilă lupta eficientă împotriva efectelor stresului și oboselii, doi factori care au un impact direct asupra creierului și a capacităților acestuia.

Vitamina C are proprietăți antioxidante

Vitamina C protejează celulele de îmbătrânire într-un mod pe care nici o altă vitamină nu o poate face. Proprietăţile sale antioxidante fac posibil să lupte eficient împotriva radicalilor liberi. Aceşti atomi sau seturi moleculare, care conțin un electron desperecheat, sunt deosebit de nocivi pentru organism, deoarece dăunează celulelor sănătoase şi provoacă disfuncţii care duc la îmbătrânirea prematură a acestora. Vitamina C combate acest fenomen prin neutralizarea radicalilor liberi.

Alte beneficii ale vitaminei C

Versatilă, vitamina C este implicată și în detoxifierea organismului. Îmbunătățește vindecarea și regenerarea pielii și participă la formarea colagenului, o proteină necesară pentru întreținerea pielii, ligamentelor și oaselor. Are şi un rol important la metabolismul macronutrienților precum carbohidrații, lipidele și proteinele, care oferă organismului toată energia de care are nevoie pentru a funcționa corect.

Ajută sau nu Vitamina C în răcelile comune?

Simptomele răcelii comune pot fi provocate de peste 200 de viruși şi pot să varieze de la o persoană la alta și de la o formă de răceală la alta – poate fi vorba despre: curgerea nasului, strănut, nasul înfundat, durerea în gât, tusea și uneori durerile de cap, febră și roşu în gât. Adesea, răceala este cauzată de un virus respirator.

Vitamina C a fost propusă pentru a trata infecțiile respiratorii încă din anii 1930, însă a devenit foarte populară în anii 1970, în contextul în care chimistul american Linus Pauling, câştigător al Premiului Nobel în domeniul său în anul 1954 şi al Premiului Nobel pentru Pace în 1962, a concluzionat în urma unor studii controlate cu placebo că vitamina C ar putea preveni și ameliora răceala comună. Din momentul acela Vitamina C a fost vândută pe scară largă și utilizată ca agent preventiv și curativ.

La vremea respectivă, farmaciştii şi producătorii lăudau ceea ce numeau „Efectul Linus Pauling” asupra afacerilor pe care le aveau, însă oamenii de ştiinţă nu au fost la fel de entuziasmaţi. De altfel, numeroase studii dublu-orb arătau că vitamina C nu este mai eficientă decât un placebo în combaterea răcelii comune.

Într-o perioadă recentă, mai precis în anul 2013, Cochrane a publicat o meta-analiză prin care se analizau rezultatele a 29 de studii efectuate cu peste 11.000 de participanți. Prin aceste studii s-a demonstrat că administrarea regulată a vitaminei C nu este eficientă în prevenirea răcelilor commune la oameni.

Pe de altă parte, din analiză rezultă că un consum regulat de vitamina C reduce durata perioadei de răceala cu 8% în medie la adulți și cu 14% în medie la copii. Se subliniază că în mare majoritate studiile au obținut aceste rezultate cu doze de 1000 mg pe zi.

Nu în ultimul rând, studiile susţin că administrarea de vitamina C nu reduce severitatea simptomelor răcelilor comune.

Cu toate acestea, pentru alte situații – unele menționate în acest articol – Vitamina C este un miracol!

Surse bune pentru vitamina C

Corpul uman nu produce vitamina C în sine, hrana este principala sursă. Prin urmare, îţi este benefic să reţii că 100 de grame de:

  • ardei gras galben îţi asigură 306% din doza zilnică recomandată;

  • papya îţi asigură 102% din doza zilnică recomandat;

  • căpşuni îţi asigură 98% din doza zilnică recomandată;

  • portocale îţi asigură 89% din doza zilnică recomandată;

  • ananas îţi asigură 79% din doza zilnică recomandată;

  • lămâi îţi asigură 74% din doza zilnică recomandată;

  • pepene galben îţi asigură 53% din doza zilnică recomandată.

Pentru menţinerea optimă a sistemului imunitar puteţi opta pentru Vitamina C pudră sau dacă se doreşte un grad mai mare de absorţie se poate opta pentru Vitamina C lipozomala.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *