In categoria superalimentelor intra alimente care asigura organismului un aport complex de nutrienti si care au putine calorii. Superalimentele sunt pline de vitamine, minerale si antioxidanti, motiv pentru care tot mai multe persoane au ales deja sa le integreze in dieta lor zilnica, datorita numeroaselor beneficii pentru sanatate si aportului mare de nutrienti.
Antioxidantii contribuie in mod activ la neutralizarea actiunii nocive a radicalilor liberi si sunt prezenti in mai multe alimente. Desi au un numar redus de calorii, superalimentele sunt hranitoare si sunt ideale pentru a fi integrate in dieta zilnica, fiind usor de consumat, in diverse retete. In continuare, vor fi prezentate 10 superalimente si cateva dintre cele mai importante beneficii ale acestora:
1. Spirulina
Incadrata in categoria superalimentelor verzi, spirulina este considerata a fi un superaliment datorita concentratiei mari de vitamine si minerale. Spirulina este o sursa bogata de vitamina A, C, E, complexul de vitamine B si o sursa de minerale precum zinc, magneziu, seleniu. Spirulina ofera senzatie de satietate pentru ca este un antioxidant bogat in proteine.
Spirulina inglobeaza nu mai putin de 100 de nutrienti si are numeroase beneficii pentru sanatate. Printre altele, spirulina este utilizata in tratarea anemiei, prin prisma continutului ridicat de nutrienti, contribuie la imbunatatirea sistemului imunitar si la dezvoltarea bacteriilor sanatoase, imbunatateste digestia, are efect detoxifiant pentru organism, protejeaza ficatul si energizeaza organismului. Aceasta se gaseste sub forma de tablete sau pudra care poate fi adaugata in diverse preparate;
2. Camu Camu
Fructele si frunzele arbustului Camu Camu sunt utilizate ca medicament, fructele in special avand un continut uimitor de vitamina C. Pudra de camu camu are cel mai ridicat continut de vitamina C dintre toate alimentele, de 50-60 de ori mai mult decat portocalele.
Acest superaliment contribuie la sanatatea sistemului imunitar si apara organismul de infectii bacteriene, are efecte benefice in tratarea unor probleme de sanatate orala (cum ar fi gingivita), imbunatateste vederea si este utilizat inclusiv ca remediu impotriva depresiei, intrucat continutul ridicat de vitamina C are efecte pozitive in imbunatatirea starii de spirit;
3. Matcha
Aportul caloric al unei cani de ceai matcha este foarte mic, iar aceasta pulbere contine mai multi antioxidanti decat ceaiul verde obisnuit. Pudra matcha este rezultatul procesului de maruntire a frunzelor de ceai verde si se consuma, de regula, sub forma de ceai, prin amestecul cu apa fierbinte.
Ceaiul matcha are efecte benefice impotriva radicalilor lideri, datorita aportului ridicat de antioxidanti. De asemenea, ceaiul matcha este bogat in fibre si vitamine, contribuie la arderea grasimilor, detoxifiaza organismul, protejeaza ficatul prin imbunatatirea nivelului transaminazelor hepatice, ofera energie si ajuta la concentrare. Pudra matcha se poate consuma nu numai sub forma de ceai, ci poate fi adaugata si in alte preparate, cum ar fi in smoothie-uri;
4. Fulgi de cocos
Bogata in nutrienti, nuca de cocos are multiple avantaje pentru sanatate si este o sursa de grasimi sanatoase pentru organism, motiv pentru care ofera senzatie de satietate. Printre beneficiile pe care nuca de cocos le are asupra sanatatii se numara rolul antioxidant, reglarea glicemiei, intarirea sistemului imunitar (datorita acidului lauric si acidului caprilic), imbunatatirea digestiei si sustinerea sanatatii inimii.
Fulgii de cocos au devenit un ingredient popular in mai multe retete, in special prajituri, salate si smoothie-uri. In plus, uleiul de cocos este utilizat in special pentru tratamente naturiste si de infrumusetare;
5. Maca
In categoria superalimentelor intra si maca, planta a carei radacina este utilizata pentru a face medicamente si pulbere de maca. Pe langa continutul bogat de vitamine si minerale, maca are in componenta o proteina completa care ofera cei 8 aminoacizi esentiali. Cu proprietati antioxidante, maca ajuta la intarirea sistemului imunitar, reduce simptomele specifice menopauzei (bufeuri, transpiratii etc.), sustine functiile metabolice, energizeaza organismul si regleaza nivelul hormonal.
Pudra de maca se poate consuma cu apa, lapte, iaurt sau prin adaugarea in diferite preparate, cum ar fi smoothie-urile si prajiturile;
6. Chlorella
Disponibila sub forma de pulbere sau tablete, chlorella este o alga de apa dulce, care castiga tot mai multa popularitate in randul suplimentelor alimentare pe fondul numeroaselor beneficii pentru sanatate, care au incadrat-o cu succes in categoria de superalimente.
Alcatuita in proportie de 50-60% din proteine, chlorella este nutritiva si hraneste organismul, avand efecte benefice in reducerea colesterolului, in detoxifierea organismului, in stimularea sistemului imunitar, in imbunatatirea digestiei si a puterii de concentrare, printre altele. In varianta pudra, acest superaliment poate fi amestecat cu apa, suc sau iaurt;
7. Lucuma
Fructul lucuma este popular pentru proprietatile antibacteriene, antimicrobiene si antifungice, iar printre beneficiile pentru sanatate ale acestui indulcitor natural trebuie mentionate continutul ridicat de fier, reglarea nivelului de glucoza din sange, intarzierea procesului de imbatranire si contributia la vindecarea ranilor;
8. Kale
Kale este un superaliment bogat in nutrienti, in compozitia caruia se gasesc cantitati mari de vitamina C, vitamina A si mai multe tipuri de minerale importante pentru organism, printre care magneziu si calciu. Pe langa faptul ca este o sursa bogata de vitamine, minerale si substante active care contribuie la eliminarea toxinelor, kale are efect de detoxifiere pentru ficat, colon si rinichi, regland in acelasi timp colesterolul. Sub forma de pudra, se poate consuma in sucuri, supe, salate etc.;
9. Cacao
Boabele de cacao au un continut mare de nutrienti, fiind o sursa vegetala de fier valoroasa. De altfel, acestea au in componenta mai mult calciu decat laptele de vaca. Avantajele pentru sanatate sunt multiple, intrucat consumul de cacao contribuie la prevenirea problemelor cardiovasculare, are efect antioxidant, contribuie la sanatatea si luminozitatea pielii (efect anti-imbatranire) si are proprietati antiinflamatorii, printre altele;
10. Turmeric
Turmericul este un alt superaliment care inglobeaza beneficii importante pentru sanatate, fiind recomandat in tratamentul mai multor afectiuni, printre care unele boli digestive si alergii. Turmericul contribuie la detoxifierea ficatului, este benefic in tratarea depresiei, si nu in ultimul rand, are proprietati antioxidante si neutralizeaza radicalii liberi. Acesta poate fi consumat in mai multe variante, existand chiar si miere cu turmeric.
Aceasta lista reuneste 10 dintre superalimentele cu efecte benefice asupra sanatatii si cu un aport nutritiv considerabil. Integrate in dieta zilnica, fiecare dintre cele 10 superalimentele prezentate anterior contribuie la imbunatatirea starii de sanatate si ajuta in tratarea unor diverse afectiuni.