Quinoa este o samanta cultivata de secole in Peru si Bolivia, in locuri in care nimic altceva nu crestea, si inca din acele vremuri s-a dovedit a fi un adevarat superaliment! Anii au trecut, insa planta nu si-a pierdut din popularitate. Aceasta idee este sustinuta inclusiv prin faptul ca anul 2013 a fost proclamat de SUA „Anul quinoa”, pentru ca se credea ca aceasta cultura ar putea oferi o solutie la problematica impusa de faptul ca exista inca oameni care nu au ce sa manance.
Tipuri de Quinoa
In lume se consuma mai multe tipuri de quinoa, insa la noi in tara semintele albe, rosii si negre sunt cel mai frecvent utilizate.
Cum se alege intre aceste tipuri?
-
Quinoa alba este mai dulce decat celelalte tipuri si textura sa este mai delicata in comparatie cu a celorlalte tipuri. Se poate gati in aproximativ 15 minute;
-
Quinoa rosie are o textura crocanta si este utilizata in mod special pentru calitatile sale decorative. Poate fi gatita in aproximativ 20 de minute;
-
Quinoa neagra are o textura crocanta si putin nisipoasa si valori nutritive foarte mari, din acest motiv fiind considerata cea mai buna varianta din punct de vedere nutritiv. Se poate gati in aproximativ 25 de minute.
Din ce considerente i se poate atribui titlul de superaliment?
Quinoa contine 16% proteine, ceea ce inseamna mult in comparatie cu graul si orezul brun si chiar in comparatie cu lintea. Proteinele din quinoa sunt aproape la fel de complete si hranitoare pentru corpul uman, precum acelea din carne sau peste.
Alte beneficii:
-
este usor de digerat, nu contine grasimi si nici gluten, in plus, este plina de fibre
-
este bogata in magneziu, fier, fosfor si calciu;
-
asigura energie organismului, prin faptul ca are un continut semificativ de vitamina B2;
-
contine toti aminoacizii esentiali;
-
contine vitaminele E, A, C, D si K;
-
contine mai mult de 16 tipuri de tritepine, ceea ce inseamna ca are proprietati anticanceroase si antiinflamatorii. In plus, este benefica prin faptul ca ajuta la inhibarea colesterolului.
Tratamente si utilizari
Prin faptul ca are un continut semnificativ de calciu (mai mare decat al laptelui), quinoa este recomandata in dereglari ale organismului legate de degradarea oaselor si malabsorbtia calciului, fiind foarte eficienta pentru intarirea scheletului, oaselor si cartilajelor. In plus, minimizeaza riscul de aparitie al artritei.
De asemenea, studiile pe quinoa arata ca este foarte benefica pentru o functionare buna a glandelor renale si suprarenale. Mai mult decat atat, prin continutul sau bogat in fibre asigura o buna digestie si sanatatea intestinelor. Asigura senzatia de satietate, ajutand eficient si la slabit.
Semintele de quinoa sunt indicate in afectiuni, precum cardiovasculare, digestive si renale, dar si in situatii in care o persoana se confrunta cu probleme legate de:
-
alergii;
-
auz si respiratie;
-
oase si cartilajii;
-
lipsa mineralelor si/ sau a mineralelor;
-
par si ten lipsite de vitalitate;
-
urinare;
-
puls slab;
-
ficat lenes.
Tipuri de preparate
Exista foarte multe tipuri de preparate in care semintele de quinoa sunt vedetele:
-
cerealele: foarte simplu de preparat, o astfel de reteta presupune sa fierbi o jumatate de ceasca de quinoa, si sa adaugi doua mere taiate felii pe care presari o lingura de scortisoara, dupa ce le incingi intr-o tigaie in care adaugi o lingura de ulei de cocos. La aceasta reteta adaugi chipsuri de cocos si unt de cacao si, daca iti place ideea, ciocolata alba;
-
laptele de quinoa: prin faptul ca include toti aminoacizii, este bogat in calciu si in nutrienti foarte importanti pentru organism, este un produs cu numeroase avantaje;
-
fulgii de quinoa se utilizeaza pentru ingrosarea mancarurilor si pentru savoare;
-
pastele de quinoa sunt foarte nutritive si gustoase;
-
faina de quinoa este superioara celei de grau, fiind foarte nutritiva.
Cum se pregateste quinoa
50 – 70 de grame de quinoa neprelucrata, nefiarta, este o cantitate suficienta pentru o persoana. La prima vedere, 50-70 de grame s-ar putea sa nu para suficient, dar aveti in vedere ca semintele de quinoa cresc in timpul gatitului, precum orezul. De asemenea, quinoa este foarte hranitoare: o portie mica poate fi suficienta pentru a satisface foamea.