Pentru ca stim cat de important este un nivel optim al colesterolului pentru organism, am considerat benefic sa va oferim informatii despre cum sa atingeti acest obiectiv prin dieta. Magazinul nostru in oferta caruia puteti gasi produse BIO diverse, isi propune sa faca mai mult de atat si sa va informeze cu privire la o serie de aspecte care pot sa va influenteze in mod pozitiv sanatatea.
Intre alimentele cu impact asupra colesterolului, un rol important il au urmatoarele:
Fibrele solubile
Fibrele solubile pe care le puteti gasi in fulgi de ovaz, tarate de ovaz, fasole si mazare ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau (LDL) din organism. Prin urmare, daca urmariti sa gasiti modalitati concrete de a va atinge obiectivul, luati in considerare adaugarea mai multor astfel de alimente in dieta:
-
fulgii de ovaz: sunt o alegere foarte potrivita pentru micul dejun. Studiile arata ca la persoanele care au consumat zi de zi o portie, LDL a scazut in cel mult 6 luni, cu 20%.
-
tarate de ovaz: o lingura adaugata intr-un pahar cu iaurt dimineata, asigura satietatea pentru mai mult timp. Sunt ideale pentru slabit, diabet si reduc nivelul de LDL – ceea ce inseamna ca protejeaza inima si arterele;
-
fasolea: potrivit unor studii, o jumatate de cana de fasole uscata, consumata zilnic, reduce colesterolul rau, ofera energie organismului si contribuie la cresterea rezistentei fizice. Fasolea se poate adauga in salate, putand fi combinata cu legume diverse;
-
mazarea, pe de alta parte, are un continut bogat de fibre dietice si vitamine, este satioasa si tine greutatea sub control.
Scaderea nivelului de colesterol este un subiect intens cercetat si atent monitorizat, motiv pentru care se fac foarte multe studii. In mare parte, acestea arata ca dietele cu un continut scazut de grasimi si bogate in fibre pot reduce nivelul colesterolului cu 10-15%, ceea ce nu poate fi decat un avantaj pentru organism.
Fructe si legume
Nu ar trebui sa fie o surpriza sa includem fructele si legumele pe aceasta lista. Pentru scaderea nivelului de colesterol, dietele care includ fructe si legume sunt esentiale. Exista studii care arata ca persoanele care au consumat mai mult de 8 portii de fructe si legume pe zi au redus riscul bolilor de inima cu 30%, comparativ cu cei care au consumat doar doua portii sau mai putin. Prin urmare, aveti motive intemeiate sa mancati fructe si sa adaugati legume in farfurie. Iata de ce:
-
pasta de rosii: atunci cand mancati pizza sau paste, adaugati sos de rosii. Licopenul din rosii este un puternic antioxidant din familia carotenoidelor. In plus, licopenul protejeaza impotriva bolilor de inima prin prevenirea oxidarii colesterolului LDL. Prin gatit, se elibereaza licopenul din rosii, ceea ce inseamna ca veti obtine un rezultat mai bun consumand sos de rosii decat rosii crude;
-
morcovii: beta-carotenul, pigmentul colorat din morcovi, este un puternic antioxidant. Morcovii sunt, de asemenea, eficienti in scaderea colesterolului rau si pot fi consumati sub diferite forme.
-
ceapa: consumati ceapa in toate formele! Adaugati-o si cruda la salate pentru a profita la maxim de sulfitii pe care ii contine, substante care scad riscul de cancer de colon si de stomac – si, de asemenea, au ca efect scaderea tensiunii arteriale.
-
varza poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau;
-
soia: bogate in vitamine B, fier si calciu, boabele de soia contin antioxidanti care scad LDL si cresc colesterolul bun (HDL). Preparati o bautura delicioasa care scade colesterolul, turnand o cana de lapte de soia BIO in vasul unui blender, in care adaugati doua linguri de seminte de in macinate si cateva fructe de padure proaspete sau congelate, apoi amestecati totul. Soia si semintele de in scad nivelul LDL si cresc nivelul HDL, in timp ce fibrele furnizate de fructele de padure scad nivelul colesterolului total;
-
afinele contin antioxidanti care ajuta la combaterea imbatranirii celulare, pe langa scaderea nivelului de colesterol rau. Sucul de afine poate sa protejeze si inima. Exista studii care demonstreaza ca 3 pahare de suc pe zi pot creste nivelul HDL cu 10%, in acelasi timp scazand cu 40 % riscul de boli de inima;
-
strugurii: quercetina din strugurii negri (si ceapa) impiedica actiunea colesterolul rau de a ataca arterele;
Uleiul de masline
Inlocuiti grasimile saturate cu uleiul de masline, unul dintre elementele esentiale ale dietei mediteraneene sanatoase pentru inima. Maslinele si uleiul de masline contin grasimi mononesaturate, care sunt mai bune decat grasimile saturate pentru sanatatea inimii. In plus, maslinele contin antioxidanti care reduc inflamatia din vasele de sange prin imbunatatirea nivelului de colesterol si trigliceride. Uleiul de masline extravirgin este produs mai putin procesat, ceea ce inseamna ca are in continut mai multi polifenoli decat alte tipuri de uleiuri mai prelucrate.
Nucile si migdalele
Din lista noastra nu puteau lipsi nucile si migdalele, din considerentele urmatoare:
-
evident, nucile contin grasimi, dar sunt grasimi care ajuta la scaderea nivelului de colesterol si la protejarea inimii. Nu exista o gustare mai sanatoasa pentru inima decat nucile, care contin fibre, proteine, vitamina E, magneziu, vitamine B si potasiu. Consumati aproximativ 30 de grame, de cel putin cinci ori pe saptamana;
-
o mana de migdale contine 9 grame de grasimi mononesaturate, care scad colesterolul rau in timp ce cresc nivelul colesterolului bun. Consumul de migdale de doua ori pe zi, in locul unei gogosi, chipsuri sau covrigi, ar putea reduce nivelul de colesterol rau cu pana la 10%.
In mod cert, ceea ce consumam conteaza si are repercursiuni asupra sanatatii noastre. Nivelul colesterolului trebuie verificat regulat, mai ales dupa varsta de 45 de ani sau daca exista o predispozitie familiala.