Tranzitiile dintre anotimpuri si trecerile bruste de la temperaturi ridicate la temperaturi scazute si invers, marcheaza perioadele in care racelile de sezon isi fac aparitia. O metoda eficienta de a preveni aceste afectiuni care pot fi usoare sau chiar severe, dar si prin care pot fi tratate unele simptome asociate, este aromaterapia cu uleiuri esentiale.
Aceste uleiuri pot contribui la ameliorarea simptomelor racelii, deoarece au un efect benefic in curatarea cailor nazale si in reducerea durerilor de cap. Unele uleiuri pot fi eficiente in tratarea infectiilor si au mai multe efecte remarcabile pe care nu multe persoane le-au descoperit inca.
Ce sunt uleiurile esentiale?
Plantele contin ulei esential in toate componentele, cum ar fi in flori sau fructe. Acestea sunt de fapt esenta plantei, uleiurile fiind obtinute prin presare la rece sau prin distilare cu aburi, procedee care permit conservarea proprietatilor terapeutice ale uleiurilor. In cazul citricelor, se foloseste presarea la rece pentru obtinerea uleiurilor esentiale, iar distilarea cu aburi pentru alte tipuri de plante.
Uleiurile esentiale au fost utilizate inca din cele mai vechi timpuri, iar efectele benefice ale acestora sunt apreciate si in prezent. In vremurile stravechi, uleiurile esentiale erau utilizate in scop medical pentru a ameliora simptomele unor afectiuni, printre care si raceala si gripa. Acum, acestea revin in atentia persoanelor care aleg mai degraba remedii naturale atunci cand se confrunta cu unele afectiuni.
Pe langa beneficiile pentru sanatate, uleiurile esentiale pot reda starea de bine, datorita proprietatilor calmante. Inhalarea aromelor uleiurilor esentiale actioneaza in stimularea unor zone ale sistemului limbic, simtul olfactiv fiind singurul simt conectat la aceasta zona a creierului. Centrul limbic joaca un rol important in raspunsul emotional la anumiti stimuli si este implicat in formarea amintirilor, motiv pentru care unele mirosuri starnesc emotii sau amintiri. Astfel, uleiurile esentiale sustin inclusiv sanatatea emotionala, avand efect de energizare, revigorare si calmare.
Ca modalitate de utilizare, uleiurile esentiale pot fi aplicate direct pe piele, multe dintre acestea avand beneficii in calmarea unor muscaturi, intepaturi si chiar arsuri. Un alt mod de a folosi uleiurile esentiale este prin adaugarea in apa de baie a catorva picaturi de ulei esential diluate in ulei vegetal. Cea mai simpla metoda este inhalarea, difuzarea facandu-se cu ajutorul unui dispozitiv special pentru aceste uleiuri.
Sunt uleiurile esentiale eficiente in combaterea sau prevenirea racelilor de sezon?
Unele uleiuri esentiale au proprietati antivirale remarcabile si pot fi eficiente in combaterea gripei si racelii, insa trebuie utilizate cu prudenta. Un studiu efectuat in 2010 de Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future) a aratat ca uleiul esential de musetel este benefic in ameliorarea simptomelor racelii. Acest studiu, precum si alte cercetari, reprezinta un punct de plecare in sustinerea ipotezei potrivit careia uleiurile esentiale pot sa contribuie la combaterea racelii si gripei.
Fiecare tip de ulei are caracteristici proprii. Spre exemplu, unele contribuie la dobandirea unei stari de bine, iar altele au efecte antivirale si sunt benefice inclusiv in reducerea febrei (uleiul esential de menta) sau altor simptome ale gripei. De altfel, uleiurile esentiale ajuta la obtinerea unui somn odihnitor, ceea ce poate diminua riscul de raceala. Acestea ofera sprijin sistemului imunitar (asa cum o face uleiul esential de lamaie), iar in cazul ameliorarii simptomelor de raceala si gripa se recomanda aromaterapia ca modalitate de utilizare a uleiurilor.
Datorita proprietatilor terapeutice, uleiurile esentiale pot fi utilizate si pentru prevenirea racelii si gripei. Acestea sustin in egala masura sanatatea fizica si sanatatea emotionala, datorita proprietatilor remarcabile ale plantelor, care devin aliati de incredere in combaterea si prevenirea unor afectiuni, precum si in obtinerea unei stari de bine.
Racelile sunt comune in perioadele de tranzitie dintre anotimpuri. Tot mai multe persoane incearca terapii alternative, asa cum este aromaterapia, pentru a accelera vindecarea acestei afectiuni caracterizata de simptome care provoaca disconfort si care impiedica obtinerea unui somn odihnitor.
Ce uleiuri esentiale pot fi utile in combaterea sau prevenirea racelilor?
Exista mai multe tipuri de uleiuri esentiale care sunt utilizate in aromaterapie, fiind extrase din plante precum levantica, iasomie, musetel sau din cojile citricelor. In continuare, vor fi prezentate cateva uleiuri esentiale care au efecte benefice in ameliorarea simptomelor specifice racelii, cum ar fi nasul infundat sau durerile de cap:
-
ulei esential de menta: cu proprietati antiseptice si antivirale, uleiul esential de menta ajuta la curatarea (desfundarea) cailor nazale, reduce tusea, febra si este folosit in tratarea mai multor afectiuni, printre care si problemele respiratorii;
-
ulei esential de eucalipt: indicat in tratarea unor afectiuni ale cailor respiratorii, uleiul esential de eucalipt este tonic si expectorant, contribuind la eliberarea eficienta a cailor respiratorii si la diminuarea congestiei nazale, printre altele;
-
ulei esential de lamaie: folosit adesea pentru tratarea infectiilor respiratorii, uleiul esential de lamaie are proprietati multiple (antibacteriene, antiseptice, antiinflamatorii etc.) Acest ulei stimuleaza sistemul imunitar, prin prisma continutului ridicat de vitamine, fiind benefic in tratarea tusei si a durerilor in gat;
-
ulei esential de oregano: considerat a fi antibiotic natural pentru ca are efecte benefice in combaterea unor bacterii, uleiul esential de oregano intareste sistemul imunitar si are actiune antivirala, fiind unul dintre uleiurile esentiale recomandate in tratarea racelii si gripei;
-
ulei esential de lavanda: cu efecte benefice pentru intregul organism, uleiul esential de lavanda ajuta la obtinerea unui somn odihnitor si este benefic in tratarea afectiunilor respiratorii, avand proprietati antiseptice si antimicrobiene. Printre altele, calmeaza durerile de cap, durerile in gat, calmeaza tusea si contribuie la curatarea cailor nazale;
-
ulei esential de pin: acesta ajuta la eliberarea cailor nazale si calmeaza durerile in gat, fiind eficient in tratarea unor afectiuni respiratorii, printre care gripa, raceala si bronsita.
Acestea sunt cateva dintre uleiurile esentiale cu efecte benefice in tratarea gripei si racelii. Aromaterapia poate fi utilizata ca terapie alternativa, proprietatile uleiurilor si plantelor din care au fost extrase promovand sanatatea fizica si pe cea emotionala.