Sursa de provenienta a spirulinei este reprezentata de algele albastre-verzi care se gasesc in apa dulce si in apa sarata, cum ar fi lacurile subtropicale sau oceanul.
Spirulina este folosita inca din cele mai vechi timpuri, datorita proprietatilor pe care le are asupra organismului. Administrate zilnic, suplimentele cu spirulina au efecte benefice pe termen lung, cum ar fi diminuarea cantitatii de colesterol din organism, eliminarea kilogramelor in plus sau tratarea unor tulburari de natura psihica.
Chiar daca proprietatile spirulinei au fost identificate de oameni in vremurile stravechi, ceea ce a dus la consumul acestei plante in masa a fost recomandarea celor de la NASA. Specialistii si-au dorit ca astronautii sa aiba acces la spirulina, asa ca au cultivat alga in spatiu.
Proprietati spirulina
Spirulina este un nutrient foarte bogat pentru organism. Specialistii recomanda administrarea a pana la 10g de spirulina in fiecare zi. Doar o lingura de spirulina, respectiv 7g aduce un aport esential de vitamine si minerale corpului uman, dupa cum urmeaza:
- vitamina B1;
- vitamina B2;
- vitamina B3;
- cupru;
- fier;
- 4g de proteine;
- 20kcal;
- magneziu;
- potasiu;
- mangan.
Beneficii spirulina
1. Proprietati antiinflamatoare si antioxidante
Spirulina este un nutrient foarte bogat in antioxidanti, dificil de asimilat de catre organism pe alte cai. Culoarea spirulinei provine din continutul sau de ficocianina, substanta cu proprietati antiinflamatoare si antioxidante. Aceasta substanta are rolul de a reduce stresul, de a reduce starile de anxietate, de a proteja sanatatea inimii si de a reduce riscul aparitiei cancerului.
2. Trateaza candidoza
Atunci cand Candida Albicans se regaseste in
cantitati prea mari in organism, oamenii se confrunta cu candidoza. Din fericire, spirulina combate aceasta bacterie si trateaza infectiile.
3. Reduce rinita alergica
Administrata frecvent, sub diverse forme, spirulina poate reduce simptomele rinitei alergice.
4. Trateaza afectiunile psihice
Nu doar ca ajuta in tratamentul afectiunilor psihice, dar este si un bun protector in acest sens. Spirulina lupta impotriva depresiei, anxietatii, Alzheimerului si Parkinsonului. Spirulina ajuta in acest sens datorita continutului sau de triptofan, care accelereaza nivelul de serotonina din creier.
5. Regleaza glicemia
Pacientii cu diabet zaharat pot introduce, la sfatul medicului, spirulina in alimentatie. Pentru acestia, specialistii recomanda aproximativ 2g de spirulina zilnic.
6. Reduce hipertensiunea arteriala
Spirulina este de mare ajutor in tratamentele bolilor de inima, atunci cand este administrata regulat, datorita continutului de ficocian.
Cum consumam spirulina?
Spirulina face parte dintre acele produse BIO administrate frecvent de oameni, avand in vedere numeroasele beneficii asupra organismului. Aceste suplimente din spirulina se gasesc in magazinele de profil sub forma de pudra sau comprimate, la preturi foarte accesibile.
Nu doar ca se administreaza ca atare, dar spirulina poate fi integrata si in retetele alimentare. Spre exemplu, in compozitia unui desert puteti adauga o lingurita de spirulina pulbere eco. In acelasi timp, atunci cand preparati un smoothie, o lingurita de spirulina va aduce un aport nutritiv bauturii. Ca atare, puteti dizolva pudra de spirulina si intr-un pahar de apa.