Ce sunt superalimentele? Beneficii si exemple

magazin cu produse ecologice

Superalimentele sunt alimente care deriva din plante, care contribuie activ la imbunatatirea starii de sanatate si la mentinerea unui tonus bun, prin faptul ca sunt bogate in nutrienti rari si au proprietati valoroase. Diferenta dintre superalimente si alte alimente sanatoase consta in faptul ca, spre deosebire de acestea, contin foarte multe proprietati nutritionale (≥ 12), nelimitandu-se la doua sau trei (cazul alimentelor sanatoase).

Denumirea de „superalimente” face referire la „alimente super sanatoase”, si provine din America, ulterior termenul fiind preluat in toata lumea. Prin urmare, este un nume colectiv care, in UE, include doar produsele cărora li s-au demonstrat caracteristicile pozitive prin continutul notabil de vitamine, minerale, enzime, antioxidanti si grasimi bune.

Beneficiile superalimentelor

Foarte important este ca superalimentele detin caracteristici specifice, particularizate in functie de tip, ceea ce inseamna ca pot sa ofere si beneficii particulare pentru sanatate:

  • contin o varietate de nutrienti, precum antioxidantii, care reduc riscul aparitiei cancerului, ajuta la intinerirea pielii si protejeaza inima;

  • de asemenea, sunt bogate in grasimi sanatoase, care previn aparitia bolilor de inima;

  • in superalimente se mai gasesc si fitochimicale, substante chimice aflate in vegetale;

  • fibrele, care reduc riscul aparitiei diabetului si ajuta in problemele digestive, sunt si acestea parte din superalimente;

  • nu in ultimul rand, asigura energie corpului, contribuie la arderea caloriilor si imbunatatesc metabolismul.

Superalimentele sunt o alternativa excelenta la alimentatia nesanatoasa care, desi nu este recomandata, ramane o tentatie pentru ca se prepara repede si este la indemana oricui.

Exemple de superalimente cu beneficii incontestabile

Oleaginoasele si semintele

Aceasta categorie include nuci, migdale, caju, nuci pecan, fistic, nuci de macadamia, nuci braziliene, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, seminte de canepa, seminte de chia si semintele de in. Toate aceste superalimente sunt bogate in fibre, proteine vegetale si grasimi sanatoase monosaturate. De asemenea, au proprietati anti-inflamatorii si antioxidante, care va pot proteja de stresul oxidativ.

Chiar daca, in general, oleaginoasele si semintele sunt bogate in calorii, acestea sunt incluse si in dietele celor care doresc sa piarda in greutate. Secretul este sa includeti aceste alimente bio intr-o dieta echilibrata, caz in care nu va trebui sa va faceti griji cu privire la aportul caloric.

Cum pot fi oleaginoasele si semintele incluse in dieta?

Adaugati-le in iaurturi si salate sau preparati unturi sanatoase si lapte vegetal din arahide, migdale sau caju. Pot fi consumate si ca atare, pe post de gustari. De exemplu, in oferta magazinului nostru, magazin cu produse ecologice, se pot gasi si biscuiti vegani cu diverse seminte incluse in categoria superalimentelor.

Fructele de Acai

Cunoscute pentru continutul bogat de antioxidanti si a sterolilor vegetali pe care le ofera, fructele de acai sunt un aliat important in bolile cardiovasculare, protejeaza celulele inimii, imbunatatesc circulatia sanguina si previn formarea de cheaguri de sange. De asemenea, incetinesc procesul de imbatranire, asigura o vedere mai buna, ajuta in procesul de slabit, mentin creierul in forma, stimuleaza sistemul imunitar si, datorita continutului de antocianine, contribuie la scaderea colesterolului din sange.

Goji

Probabil ca v-ati familiarizat deja cu denumirea de „goji”, desi cunosteati planta sub denumirea de „catina de gard”. Consumul sau asigura intarzierea procesului de imbatranire, sustine sistemul imunitar si sanatatea inimii, in plus, asigurand o buna protectie ficatului.

Ghimbirul

Ghimbirul nu necesita o prezentare spectaculoasa, pentru ca, cel mai probabil, ii cunoasteti avantajele. Detoxifica organismul, elimina starile de greata si durerile de stomac si este un bun antibacterian, are efecte bune in raceli si gripe, protejeaza sistemul imunitar si poate fi adaugat in foarte multe tipuri de mancaruri gatite.

Anghinare

Anghinarea are o contributie semnificativa la sanatatea ficatului si a vezicii biliare, fiind utilizata cu sute de ani in urma, de catre greci si romani. In plus, anghinarea stimulează capacitatea de regenerare a celulelor hepatice. Poate fi consumata sub forma de ceai sau pulbere.

Turmeric

Turmericul, numit si curcuma, este un condiment originar din India, de culoare galben-oranj. Pe langa folosirea turmericului in diverse feluri de mancare, acest superaliment poate fi utilizat si pe post de medicament naturist, avand in vedere efectul puternic antioxidant si anti-inflamator pe care il are asupra organismului. Numeroase studii arata ca turmericul este eficient in tratarea si prevenirea bolilor cronice, precum diabetul, cancerul si bolile de inima. In plus, cercetatorii au descoperit ca superalimentul ajuta la vindecarea ranilor si la reducerea durerilor. Turmericul se gaseste sub forma de pudra, care poate fi adaugata in bauturi si in mancaruri.

Cocos

Poate fi consumat sub forma de ulei de cocos, lapte, fulgi, apa de cocos. Cocosul include vitamine, minerale si grasimi bune, avand proprietati excelente care sustin sanatatea umana. Reduce pofta de mancare, are proprietati antivirale, antibacteriene si antifungice, hidrateaza pielea si parul, este un bun energizant si contribuie la consolidarea sistemului imunitar.

Cacao

In mod cert, cacaoa este un superaliment grozav, fiind bogat in proteine, vitamine si minerale, flavonoide si antioxidanti. Contribuie eficient la imbunatatirea memoriei si sustine efectul radicalilor liberi.

Fasolea mung

Fasolea mung este un aliment foarte hranitor, care contine proteine usor de digerat. Este extrem de apreciata, datorita continutului ridicat de proteine, fibre, antioxidanti, fitonutrienti minerale si vitamine A, B, C si E, care ii confera proprietati terapeutice. Studiile specialistilor arata ca fasolea mung, dar si alte superalimente care fac parte din aceeasi categorie – mazarea, fasolea rosie, fasolea garbanzo si lintea – pot reduce riscul aparitiei bolilor inimii.

Acest superaliment poate fi adaugat in salate, supe si mancaruri gatite. De asemenea, boabele pot fi fierte si zdrobite cu blenderul. In compozitie se pot adauga diverse tipuri de condimente, dupa gust.

Orez negru

Este foarte bogat in antioxidanti si este un bun adjuvant in boli cardiace, cancer, diabet, astm, boala Alzheimer, hipertensiune.

Concluzie

Includerea unor superalimente intr-o dieta echilibrata aduce beneficii majore asupra starii de sanatate si poate preveni anumite afectiuni. De-a lungul anilor, cercetatorii au descoperit ca obiceiurile alimentare sanatoase pot reduce riscul aparitiei anumitor forme de cancer si bolilor de inima.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *