Cu toate ca algele nu atrag in mod deosebit atentia oamenilor, exista unele alge cu proprietati extraordinare pentru organism. Chlorella este una dintre acestea, iar popularitatea sa in randul suplimentelor nutritionale se afla intr-un trend ascendent.
Chlorella a fost descoperita in 1890 de biologul olandez Martin Beyerink, iar oamenii de stiinta au devenit interesati de capacitatea sa de inmultire rapida, dar mai ales de uimitoarele sale valori nutritive. Chlorella a fost studiata de catre americani, intrucat ar fi putut constitui o solutie pentru gestionarea crizei alimentare mondiale, fiind inclusa chiar si in dieta astronautilor de la NASA.
Ce este chlorella?
Desi a fost descoperita relativ tarziu, in 1890, chlorella este considerata a fi una dintre primele forme de viata de pe pamant. Chlorella este o alga verde unicelulara care creste in ape dulci si are capacitatea de a se reproduce cu rapiditate. Aceasta alga se deosebeste de celelalte prin concentratia impresionanta de clorofila, de 10-100 de ori mai mare decat concentratia de clorofila din legumele cu frunze verzi.
Chlorella este considerata o alga minune din mai multe considerente, unul dintre acestea fiind continutul bogat de proteine (aproximativ 60% din compozitie). De asemenea, chlorella are un continut ridicat de vitamine si minerale, avand in compozitia sa toti aminoacizii esentiali.
Deseori se face confuzie intre chlorella si spirulina, insa cele doua suplimente nu trebuie confundate. Desi sunt forme de alge si au un aspect aproape identic, exista mai multe diferente intre chlorella si spirulina, cateva dintre ele fiind legate de continutul de clorofila si acizi nucleici.
De exemplu, in ceea ce priveste asemanarile, ambele sunt microalge de apa dulce si au proprietati benefice pentru organism. Cat despre diferente, se poate mentiona continutul de acizi nucleici (care este dublu la chlorella) si viteza de inmultire (chlorella poate sa produca patru noi generatii de alge intr-o zi).
Ce contine chlorella?
Chlorella este un supliment alimentar popular datorita continutului nutritiv valoros. In jur de 50-60% din continutul sau este reprezentat de proteine, aceasta oferind organismului toti nutrientii esentiali de care are nevoie. Aceasta alga este bogata in vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, E, K) si are un continut bogat de minerale (fier, zinc, calciu, magneziu etc.)
Valorile nutritive ale chlorellei o plaseaza cu succes in randul celor mai sanatoase alimente, reprezentand o sursa completa de proteine, vitamine, minerale, fibre si inclusiv acizi grasi Omega 3.
Care sunt beneficiile si proprietatile chlorellei?
Chlorella are multiple beneficii pentru organism, iar in unele culturi, cum ar fi in Japonia, oamenii au inclus-o de multa vreme in alimentatia zilnica. Pentru japonezi, chlorella este la fel de comuna cum este vitamina C pentru alte populatii. Numeroasele beneficii pentru organism sunt motivele pentru care acest supliment alimentar trebuie sa faca parte din dieta oricarei persoane care vrea sa profite de proprietatile acestei alge verzi. In continuare, vor fi prezentate cateva dintre beneficiile chlorellei pentru organism:
-
Contribuie la detoxifierea organismului
Mai multe studii si cercetari au aratat ca acest superaliment contribuie la detoxifierea organismului. Consumul de chlorella are potentialul de a reduce nivelul de toxine si de a elimina metalele grele nocive (plumb, cadmiu, mercur etc.) din organism.
Efectul de detoxifiere se datoreaza in egala masura continutului ridicat de clorofila, precum si vitaminelor C si E din compozitia chlorellei. Consumul acestei alge (sub forma de pudra sau tablete) favorizeaza eliminarea toxinelor si radicalilor liberi din organism;
-
Ajuta la intarirea sistemului imunitar
Prin proprietatile sale naturale, chlorella pulbere eco contribuie la intarirea sistemului imunitar si are potentialul de a creste productia de anticorpi, datorita continutului ridicat de minerale si vitamine. Introducerea chlorellei in alimentatie poate fi benefica inclusiv pentru prevenirea unor infectii bacteriene si virale, acest supliment nutritiv favorizand buna functionare a sistemului imunitar si stimuland producerea de interferon;
-
Reduce colesterolul
Aceasta microalga are potentialul de a scadea nivelul de colesterol rau (LDL) si poate sa reduca inflamatia in cazul dietelor bogate in grasimi si colesterol. Efectul benefic asupra nivelului de colesterol al chlorellei se datoreaza nutrientilor precum vitamina B3, fibrelor si antioxidantilor din componenta sa;
-
Lupta pentru prevenirea cancerului
Un alt beneficiu pentru organism al chlorellei este protectia impotriva cancerului. Deoarece contribuie la detoxifierea organismului, la eliminarea toxinelor si metalelor grele din corp, chlorella intareste sistemul imunitar si poate preveni cancerul.
In compozitia chlorella se gasesc si carotenoidele, substante puternic antioxidante care au rol preventiv impotriva cancerului. Intarirea sistemului imunitar este o strategie pentru a preveni cancerul, iar includerea in alimentatia zilnica a unor suplimente alimentare cu beneficii dovedite pentru organism este o modalitate eficienta de consolidare a imunitatii.
Chlorella poate fi consumata si de persoanele care au fost diagnosticate cu cancer, deoarece ajuta la ameliorarea unor simptome (oboseala, lipsa poftei de mancare) si are potentialul de a reduce efectele secundare ale tratamentelor anti-cancer (chimioterapie si radioterapie).
Cum se consuma chlorella?
Pentru a putea fi consumata, chlorella trebuie sa aiba peretele celular spart. Aceasta poate fi utilizata sub forma de pulbere sau chlorella tablete. De obicei, se adauga in iaurt, lapte, suc, smoothie, salata sau alte preparate. Doza recomandata este de 1-10 g pe zi, in functie de anumiti factori (cum ar fi varsta). De exemplu, pentru copii se recomanda cel mult 2g pe zi, pentru femei intre 3-5 g/zi, iar pentru barbati 5-9 g/zi.
Asadar, chlorella este un superaliment cu numeroase beneficii pentru organism, de la intarirea sistemului imunitar si detoxifierea organismului, pana la echilibrarea starilor emotionale si prevenirea unor afectiuni.