Mango este unul dintre cele mai populare si consumate fructe tropicale din lume, iar pe langa faptul ca este delicios, ofera si numeroase beneficii pentru sanatate. Acesta poate fi consumat ca atare sau ca ingredient in preparate gustoase, remarcandu-se prin aroma fructata puternica.
De-a lungul anilor, mai multe studii au aratat ca un consum regulat de fructe reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare si alte afectiuni. Aceste efecte benefice asupra organismului se datoreaza in mare parte continutului de antioxidanti din fructe, care au rol protector.
In continuare, vor fi prezentate cateva beneficii surprinzatoare pe care fructul de mango le are pentru sanatate si pe care nu multi consumatori le cunosc:
1. Intarirea sistemului imunitar
Datorita continutului ridicat de vitamina C, mango contribuie la intarirea sistemului imunitar. Bogat si in vitamina A, acest fruct sustine organismul in lupta contra unor infectii, iar vitaminele din grupa B ajuta la reducerea oboselii;
2. Sustinerea sanatatii pielii si a parului
Prin continutul ridicat de vitamina A si C, mango influenteaza pozitiv sanatatea pielii si a parului. Vitamina C este unul dintre cei mai importanti antioxidanti, unul dintre rolurile sale fiind acela de a proteja impotriva factorilor externi daunatori, iar deficitul de vitamina C se reflecta intr-un proces lent de vindecare a ranilor si chiar in adancirea ridurilor si liniilor de expresie. Cat despre par, acesta are nevoie de vitamina C pentru producerea de colagen si absorbtia fierului;
3. Imbunatatirea digestiei
Consumul de mango poate avea efecte benefice si asupra digestiei, prevenind constipatia si favorizand un tract digestiv sanatos prin stimularea absorbtiei alimentelor, ca urmare a continutului bogat de amilaze care ajuta la descompunerea moleculelor mari de alimente;
4. Prevenirea cancerului
Mango este un fruct exotic ale carui beneficii pentru sanatate pot avea o influenta pozitiva in prevenirea cancerului, datorita continutului bogat de polifenoli sau compusi fenolici, remarcabili prin capacitatea lor antioxidanta de a proteja celulele organismului de daunele pe care le provoaca radicalii liberi. In compozitia fructului de mango se regasesc si alti antioxidanti, printre care vitamina C si lupeolul, care pot sa previna cresterea celulelor canceroase;
5. Contribuie la mentinerea sanatatii ochilor
Fructul de mango este bogat in vitamina A, betacaroten, zeaxantina si luteina, care sustin sanatatea ochilor si mentinerea vederii. Luteina si zeaxantina sunt doi carotenoizi care au capacitatea de a proteja retina impotriva razelor solare si a luminii albastre pe care o emit calculatoarele si alte dispozitive digitale. Zeaxantina este benefica si in ameliorarea daunelor pe care le pot provoca anumite afectiuni asociate cu inaintarea in varsta.
Acestea sunt cateva dintre beneficiile surprinzatoare ale unuia dintre cele mai gustoase fructe. Prin continutul valoros de antioxidanti si vitamine, mango sustine sanatatea organismului si scade riscul de a dezvolta anumite afectiuni. Pe langa cele mentionate anterior, trebuie adaugat si faptul ca mango este bogat in potasiu si magneziu, ceea ce il face sa fie benefic in echilibrarea tensiunii arteriale.