Planta despre care vorbim azi si-a castigat popularitatea in lume, datorita proprietatilor sale extraordinare pentru sanatatea umana. Prin proprietatile si beneficiile pe care le asigura pentru organismal uman, radacina de maca este inclusa in randul superalimentelor.
Proprietatile radacinii de maca
Proprietatile pe care maca le are pentru organism sunt sustinute de continutul sau bogat in vitamine (B1, B2, B6, C si E), minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu, cupru, zinc, mangan, seleniu) si fitonutrienti. Intre aceste elemente, se remarca:
-
vitamina B1 (tiamina), cu rol important pentru sanatatea sistemului nervos, a inimii si randamentul energetic optim al metabolismului;
-
vitamina B2: cu beneficii pentru piele, vedere si randamentul energetic normal al metabolismului. De asemenea, are un rol important pentru asimilarea fierului, reducerea starii de oboseala si protejarea celulelor de stres oxidativ;
-
vitamina B6: importanta pentru formarea celulelor rosii in sange, sustinerea activitatii hormonale in organism si a randamentului energetic optim al metabolismului, reducerea starii de oboseala si o buna functionare a sistemului nervos.
-
calciu: un mineral esential pentru coagularea normala a sangelui, functionarea optima a muschilor, sanatatea oaselor si dentitiei. Mai mult, calciul sustine procesul de diviziune celulara si functionarea optima a enzimelor digestive si a neurotransmitatorilor;
-
fier: un alt mineral deosebit de important pentru organism, deoarece susutine formarea celulelor rosii si hemoglobinei, functionarea optima a sistemului imunitar si a metabolismului energetic. In plus, ajuta in starile de oboseala si epuizare si contribuie la mentinerea functiei cognitive normale.
Avand in vedere informatiile anterioare care fac referire la continutul radacinii de maca, rezulta proprietati esentiale pe care planta le are pentru organism. Intre acestea:
-
antioxidante: proprietati sustinute in primul rand de vitaminele C, E, de seleniu si zinc;
-
imbunatatirea nivelului energetic general;
-
sustinerea memoriei si invatarii;
-
imbunatatirea functiilor metabolice;
-
rezistenta la stres;
-
mentinerea sanatatii dintilor si rezistentei oaselor.
Beneficiile radacinii de maca
Maca este un bun afrodisiac si un aliat impotriva problemelor de fertilitate
Cunoscuta si sub denumirea de „viagra naturala”, maca este utilizata in intreaga lume pentru efectul sau de stimulare a libidoului. De astfel, Maca este unul dintre putinele afrodisiace naturale al caror efect a fost demonstrat de studii stiintifice. La barbati, consumul sau a fost legat de cresterea numarului de spermatozoizi si de motilitatea imbunatatita. De asemenea, se considera ca Maca creste fertilitatea la femei.
Maca este un aliat important impotriva stresului si nervozitatii
Maca are capacitatea de a reduce anxietatea, stimuland in acelasi timp energia si starea de spirit. Aceste proprietati se datoreaza combinatiei multor alcaloizi, vitamine si minerale care ajuta la restabilirea homeostaziei (echilibrului fiziologic) al corpului.
Radacina de maca este un bun energizant si un tonic important impotriva oboselii
Pudra de maca este utilizata pentru a furniza energie si a imbunatati rezistenta organismului. Acest efect poate fi explicat prin nivelul ridicat de proteine, vitamine si minerale pe care le contine. Mai multe studii clinice au confirmat ca maca are un impact pozitiv asupra energiei si rezistentei, fara dezavantajele asociate cu energizantele – cafeaua, de exemplu.
Prin cresterea energiei, starea de spirit se imbunatateste, iar unele studii sugereaza chiar ca maca poate reduce simptomele depresiei. Desi nu este clar cum reuseste sa creasca nivelul de energie, se considera ca maca ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, participand la sanatatea suprarenala, regland astfel starea de spirit si energia in timpul zilei. In plus, se considera ca are un efect benefic asupra memoriei si concentrarii.
Maca este un bun antioxidant
Pentru a ajuta organismul sa se apere, este esential sa includeti in dieta alimente si/ sau suplimente alimentare bogate in antioxidanti. Maca ajuta la cresterea nivelului de antioxidanti, cum ar fi glutationul si a enzimei superoxid–dismutaza din organism. De asemenea, activitatea polizaharidelor continute de aceasta planta este eficienta in lupta impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.
In plus, Maca are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului si al trigliceridelor din ficat si de a regla glicemia, participand astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare. Activitatea sa antioxidanta ar putea avea chiar si un efect protector impotriva afectiunilor neurologice.
Alte beneficii pe care le are maca pentru organism
-
studiile au demonstrat ca maca are un rol important pentru reducerea simptomelor de la menopauza: bufeuri, insomnii, transpiratii nocturne sau depresie;
-
de asemenea, tot prin studii s-a demonstrat ca maca contribuie la prevenirea aparitiei osteoporozei, prin faptul ca are un rol important in cresterea densitatii osoase;
-
un alt studiu a sustinut eficienta plantei in cazul disfunctiilor sexuale la femei.
Cum se poate consuma maca
Radacina de maca este consumata cel mai frecvent sub forma de pulbere, aceasta putand fi adaugata in alimente sau bauturi diverse.