Specie de pseudocereala, hrisca nu contine gluten si are un continut ridicat de proteine. Indiferent de modul in care alegeti sa consumati hrisca, trebuie sa stiti ca introducand-o in dieta veti beneficia de proprietati nutrive deosebite.
Valori nutritionale pentru 100 de grame de hrisca
Potrivit USDA – SUA, prin consumul de hrisca beneficiati de:
- apa: 8,41 mg
- carbohidrati: 74,95 g
- energie: 346 kcal
- fibre alimentare: 10,3 g
- grasime totala: 2,71 g
- proteine: 11,73 g
- minerale: Calciu: 17 mg; Fier: 2,47 mg; Magneziu: 221 mg; Fosfor: 319 mg; Potasiu: 320 mg; Zinc: 2,41 mg si Sodiu: 11 mg;
- vitamine: vitamina B3: 5,13 mg si vitamina B6: 0,35 mg.
Foarte important, hrisca nu contine colesterol si continutul de grasimi este mic. In schimb, asigura plusuri considerabile prin continutul de fibre si proteine, prin numarul mare de aminoacizi esentiali (8 aminoacizi, inclusiv lizina, cu rol important pentru absorbtia calciului) si prin faptul ca are un continut mic de calorii -154 de calorii la 100 de grame.
Beneficiile pe care le asigura hrisca pentru organism
Prin continutul sau, hrisca se dovedeste un aliat pentru organism, fiind recomandata in alimentatia adultilor si copiilor, deopotriva. In linii mari, este benefica din urmatoarele motive:
- contribuie la curatarea bilei de toxine;
- este eficienta pentru controlul glicemiei;
- contribuie la scaderea nivelului de colesterol din sange;
- influenteaza scaderea presiunii arteriale si stabilizarea acesteia;
- asigura un plus pentru ficat, contribund la curatarea acestuia;
- influenteaza eliminarea excesului de apa din organism;
- are proprietati anticancerigene, fiind benefica in cancerele de col rectal, gastrice si esofagiene;
- contribuie la minimizarea riscului de aparitie a ischimiei cardiace si a tromboflebitei;
- are un aport deosebit asupra controlului greutatii, motiv pentru care este un aliat important in diete;
- contribuie la imbunatatirea capacitatii de concentrare si a memoriei;
- ajuta la o mai buna functionare a sistemului digestiv;
- contribuie la regenerarea celulelor si, prin urmare, lupta impotriva imbatranirii premature;
- inlocuieste cerealele in alimentatia celor cu intoleranta la gluten.
Am mentionat anterior ca hrisca este un aliat important al celor care urmaresc sa slabeasca. Explicatia este simpla. Consumand hrisca, beneficiati de proteine, minerale si vitamine, care va energizeaza si va asigura starea de satietate.
Recomandari pentru includerea in alimentatie
Dupa cum am mentionat, hrisca poate fi consumata atat de adulti, cat si de copii. In alimentatia copiilor mici, poate fi introdusa de la 8 luni, dar nu trebuie sa se exagereze cu portii mari sau dese pentru ca energizeaza si asigura o senzatie de satietate pentru mult timp. Consumul moderat, le asigura celor mici un tranzit intestinal bun.
In ceea ce priveste sarcina, este de preferat sa nu se consume in excces, iar in cazul alaptarii, cel mai potrivit este sa nu se incerce o dieta de slabit cu hrisca.
Cum se poate consuma hrisca
Boabele de hrisca pot fi folosite ca atare, fierte sau inmuiate, si macinate, sub forma de faina. Semintele germinate de hrisca sunt, de asemenea, un plus de sanatate pentru organism. In oferta magazinului nostru online cu produse BIO, veti gasi, intre altele, hrisca integrala raw eco, paste (spaghetti din hrisca integrala eco, fusilli din hrisca bio fara gluten etc), painici din hrisca integrala fara gluten, rondele din hrisca expandata, biscuiti, faina.