Vitamina D: rolul sau in organism

vitamina D

Cunoscuta pentru beneficiile sale incontestabile pentru oase, muschi si inima, vitamina D este esentiala pentru organism si, cu toate acestea, aproape jumatate din populatia globala se confrunta cu lipsa ei. O parte din vitamina D este endogena, adica este produsa de propriul nostru corp, in piele, datorita actiunii razelor ultraviolete ale soarelui asupra colesterolului. O alta parte este, exogena, adica provine dintr-o sursa externa – din hrana noastra.

Alimente care iti pot asigura un aport optim de vitamina D

Vitamina D se gaseste in foarte multe alimente, insa cele mai bogate sunt pestele gras, uleiul din ficat de cod, precum si anumite legume, cum ar fi ciupercile, pe care noi vi le oferim in diverse forme, in ceea ce priveste modul in care sunt preparate.

In oferta noastra de produse BIO veti gasi cereale fortifiate care contin aproximativ 100 UI de vitamina D la o cana, cereale integrale, si acestea o sursa optima de vitamine si minerale, pe langa fibre, bautura vegetala de orez (inclusiv varianta cu migdale), lapte de soia, lapte de migdale, tipuri de lapte fortificate cu vitamina D si calciu, care pot sa inlocuiasca laptele de vaca, tofu eco care in 100 de grame ofera aproximativ 30% din doza zilnica necesara de vitamina D si multe alte produse bogate in aceasta vitamina esentiala.

Foarte important este sa aveti in vedere ca pentru o buna absorbtie a vitaminei D aveti nevoie sa consumati grasimi vegetale (precum, avocado), oleaginoase (precum, nuci, migdale si seminte), sau grasimi animale (peste: somon, hering, cod, sardine, macrou).

Avantajele vitaminei D

Vitamina D este implicata in dezvoltarea optima a oaselor. Prin urmare, deficitul de vitamina D cauzeaza rahitismul la copii si probleme de pierdere osoasa la adulti, cu un risc crescut de fractura. Dar acesta nu este singurul rol al acesteia. Receptorii vitaminei D se gasesc pe tot corpul, la nivel cardiovascular, neuronal sau pancreas.

Bebelusii au o nevoie speciala de vitamina D, deoarece in timpul copilariei oasele trebuie sa se consolideze sanatos. Aceasta vitamina esentiala favorizeaza absorbtia si fixarea calciului, esential pentru o buna mineralizare osoasa. Multi medici recomanda ca micutilor sa li se administreze un miligram de vitamina D in fiecare zi, pana la varsta de 18 luni.

Un deficit de vitamina D, in primii ani de viata, va avea consecinte mult mai tarziu. Aceasta este utilizata pentru a absorbi calciul pe care il ingeram. Este, de asemenea, importanta, si pentru fixarea calciului in oase, un aspect deosebit de important pentru prevenirea riscului de fractura.

Deficitul de vitamina D depaseste cu mult problemele osoase

Deficitul de vitamina D este o cauza semnificativa din care apar anumite boli. Un astfel de deficit poate sa sustina aparitia anumitor tipuri de cancer, de diabet si ar putea actiona asupra imunitatii cu susceptibilitate fie la infectii, fie la probleme imune.

Nu in ultimul rand, nivelul de vitamina D trebuie urmarit foarte atent la persoanele cu osteoporoza, deoarece acestea au nevoie in mod special de calciu pentru a-si proteja scheletul osos slabit. Pentru a absorbi corect calciul, vitamina D este esentiala, motiv pentru care este bine sa se utilizeze pentru a creste absorbtia digestiva a calciului. Calciul ajunge in tractul digestiv si, daca nu aveti suficienta vitamina D, nu va fi absorbit. Datorita aportului acesteia, calciul este bine absorbit si limiteaza efectele osteoporozei.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *